На кое место најчесто заборавме да ставиме крема за сончање, а е многу важно

Од сонцето треба да се заштити секој дел од телото, но за жал, некои луѓе забораваат на главата.

Минатиот месец е еден од најтоплите во историјата, а со оглед на тоа дека се уште е лето, не очекуваат уште многу жешки денови. Кремата за сончање со заштитен фактор е задолжителен дел од сечија торба, но треба да се нанесува и на темето и на косата.

Многу луѓе не користат средство за сончање на главата, а би требало. Истражување покажало дека мелномите најчесто се појавуваат токму на темето. Од причина што е незаштитено и што се откриваат промените. Односно, меланомот најчесто се појавува на главата, особено кај мажите.


Најдобро време да се стави крема на темето и косата додека е се уште е мокра. На овој начин кремата најдобро ќе се стопи со косата и паралелно ќе се суши. Освен крема за сончање, важно е да се носи шешир или капа со која ќе се заштити лицето, но и косата.