На овие симптоми на рак на бели дробови треба да обрнат внимание и непушачите

Здодевната и честа кашлица е знак на кој ќе реагираат повеќето луѓе, но симптомите на ракот на бели дробови често може да бидат и посуптилни отколку што мислиме.

Општо е познат податокот дека во Европа, пушењето предизвикува 85% од случаевите на карцином на белите дробови. Ова е најчеста форма на рак кај мажите, а втор по ред кај жените.

За сомнителните симптоми разговарајте со својот матичен лекар, особено ако се долготрајни и не можете да ги ублажите со вообичаените методи.

  • Долготрајна кашлица

Кашлица која со тек на време станува се влошува и е поинтенизвна е јасен знак за узбуна. Густа слуз со кафеаво-портокалова боја може да биде ран знак на болеста, а сува кашлица која трае подолго од еден месе исто така е сигнал кој треба да го провери лекар.

  • Хронични инфекции

Поголем дел од времето, вируси или бактерии се виновници за белодробните инфекции како бронхитис и воспаление на белите дробови. Но, ако повеќе пати се разболувате и ви се чини дека секоја болест иде право кон вашиот граден кош, тоа може да биде знак за рак на бели дробови. Овие инфекции може да бидат предизвикани од самиот тумор или поради слабеење на имуниот систем, покажуваат истражувањата.

  • Болки во градниот кош

Хроничната болка во градниот кош е еден од најочигледните знаци на рак на бели дробови, особено ако сте поинтензивна при длабоко дишење, кашлање или смеење. Обрнете внимание дали болката се шири кон грбот и рамената. Без разлика дали е тапа или оштра, разговарајте со својот лекар ако потрае подолго време.

Карцином на белите дробови е најчеста форма на рак кај мажите, а втор по ред кај жените.
  • Болка во коските

Ако ракот на бели дробови се проширил на другите органи во телото, може да се почувствува болка длабоко во коските или зглобовите. Често болка се сели во подрачјето на грбот и колковите.

  • Слабост во мускулите

Ракот на бели дробови влијае на мускулите, како и на останатите органи во телото. Едно од првите делови каде напаѓа се колковите до таа мера да можеби ќе ви биде тешко да станете од столче. Карактеристична е и слабост во рамената, рацете и нозете.

  • Отоци на лицето и на вратот

Ако туморот на белите дробови почне да притиска на гроната шуплива вена, може да забележите отекување на вратот и лицето. Може да бидат погодени и рацете и горниот дел на градниот кош.