Над половина од Израелците примиле две дози вакцина против КОВИД-19

Израел со две дози вакцина против КОВИД-19 имунизираше над половина од своите 9,3 милиони жители, објави денес министерството за здравство. Тоа и овозможи на земјата да почне да ги укинува мерките на ограничување во борба против новиот коронавирус.

Дистрибуцијата на вакцините Фајзер во оваа држава почна во декември, а се вакцинира населението постаро од 16 години.

Се смета дека вакцината целосна ефиктивност има една недела по втората доза.

Во соопштението со кое го објави новото големо достигнување кое го следи постојан пад на бројот на новозаболени од коронавирусната  болест, министерот за здравство, Јули Еделстеин ги повика сите граѓани да ги следат здравствените препораки така “да коронавирусот не се врати“.

Во голем број на болници, веќе се затвораат ковид одделенијата и амбулантите и здравствениот систем се враќа во нормала за соочување и решавање од останатите медицински состојби кај населението.