Надеж за лицата кои ја изгубиле способноста за говор

Вградени биле електроди во мозоците на доброволци и биле дешифрирани сигнали во центрите за говор како би навеле компјутерски стимулирана верзија на нивниот вокален тракт – усните.

Лицата кои ја изгубиле можноста за говор по мозочен удар или друга медицинска состојба, можеби наскоро ќе прозборат благодарение на технологија која ја користи мозочната активност за производство на синтетизиран говор, соопштиле истражувачи.

Научници од Универзитетот Калифорнија во Сан Франциско вградиле електроди во мозоците на доброволци и дешифрирале сигнали во центрите за говор како би навеле компјутерски синтетизирана верзија на нивниот вокален тракт – усните, вилицата, јазикот и гркланот – да генерира говор преку синтисајзер.

Според светските агенции, говорот бил делумно разбирлив, но и помалку нејасен што ја зголемило надежта на истражувачите да со некои подобрувања, наредните години може да биде развиен клинички одржлив уред за пациентите кои ја изгубиле можноста за говор.