Најчести причини за “жарење“ на стапалата

Најчеста причина за ваквото чувство на “жешки“ стапала е периферната невропатија која ја предизвикува дијабетесот.

Дали повремено или често чувствувате жарење во нозете? Не сте единствени – статистиката покажува дека дури 40% од жителите на Европа и на САД патат од тегоба која ја опишуваат како чувство дека нозете им се во пламен.

Најчеста причина за ваквото чувство на “жешки“ СТАПАЛА е периферната невропатија која ја предизвикува дијабетесот.

Други невропатии кои ја предизвикуваат опишаната сензација на периферните нерви можат да бидат предизвикани од недостаток на витамин Б, алкохолизам или пак изложеност на некои индустриски хемикалии.

“Жешките“ стапала може да бидат симптом на хронична болест на бубрезите, слаба циркулација, атлетско стапало, контактен дерматитис (алергиска реакција), но и болести на штитната жлезда.