Најголеми митови поврзани со здравјето

Ги разоткриваме најчестите митови

Некои навики и знаења ни се вткаени во свеста уште од детството, но прашањето е дали не учеле погрешно? Ги разоткриваме најчестите здравствени митови. Откријте дали навистина можете да се разболете ако претсојувате во климатизирана просторија, како „правилно“ се мијат рацете и дали сте безбедни од заболувања кои ги предизвикува зголемениот холестерол.

Високиот холестерол им се случува сaмо на постарите лица

Ако сте мислеле дека не морате да мислите за зголемен холестерол се додека не влезете во некои позрели години, сте се излажале. Всушност, тој треба да се проверува уште од младоста.

„Секој би требало да го проверува нивото на холестерол веќе со навршена 20 година од животот“, сметаат американските лекари. „Кога ќе се земе предвид современиот начин на живот и исхраната, ризикот од оваа состојба може да се јави во младоста.

Топлата вода ги отстранува бактериите од рацете

Од мали не учат дека единствениот начин од рацете да се отстранат бактериите е да ги измиете со тоопла вода? Ова е погрешно!

„За отстранување на бактериите многу се поважни сапунот и доброто триење, од температурата на водата. Не е потребно да се испогорите со водата за рацете да ви бидат чисти, сметаат лекарите.

Од клима може да се разболиме

Ова сте го чула милион пати, но ако се чувствувате „затнати“ или почнува да ви тече носот кога наизменично престојувате во климатизирани и простории без клима, најверојатно имате алергија.

„На луѓето кои имаат алергии, дури и кога се мошне благи, може да им пречи преминувањето од опкружување во кое има „прочистен“ воздух во оној кој е полн со алергени“, вели американскиот пулмолог доктор Нил.