Најкомплицираниот вид рак кој создава микс од различни клетки на тумори и понатаму ги загрижува научниците

Докторите во иднина би можеле да предвидат и дали примарниот рак на бели дроборви ќе има метастази

Најновата студија која ја пренесува британски Дејли меил смета дека докторите ќе можат да предвидат дали ракот на бели дробови ќе има терминална фаза, и тоа низ една крвна анализа. Научниците се надеваат дека со овој тест во идинина ќе можат да поштедат бројни пациенти од подложување на хемо и радиотерапија.

Студијата открила дека пациентите со повеќе туморски клетки во крвта имаат поголема шанса за ширење на ракот на другите органи што го прави тешко излечив. Научниците откриле и дека ракот на бели дробови емитува микс од различни туморски клетки кои прават вистинска конфузија во имунолошкиот систем. Ова подоцна му отежнува на организмот да се бори против клетките на рак и му дава шанса да влезе во крвотокот и да се шири понатаму по телото.

Научниците во студијата која е објавена во магазинот Nature Medicine велат дека ова би можело да помогне во иднетификацијата на луѓето кои се изложени на најголем ризик од најагресивната форма на рак.

Професорот Чарлс Сватон од клиниката за истражување рак од Влика Британија вели дека ваквите наоди се мошне важни за зголемување на стапката на преживување на оваа форма на рак.

„Ова уште еднаш ни потврди колку ракот на бели дробови е комплицирана болест со микс од различни клетки кои ги создава еден ист тумор. Разбирањето на ваквото варирање и како тоа влијае на човековиот имунолошки систем е всушност клуч за зголемување на стапката на излекување на ракот на бели дробови. Сега ни е многу појасно како овој тумор се менува, шири и реагира на лекувањето“, заклучил професорот Сватон, кој уште вели и дека ваквите наоди се мошне важни за зголемување на стапката на преживување на овој вид рак.

„Ова уште еднаш ни потврди колку ракот на бели дробови е комплицирана болест со микс од различни клетки кои ги создава еден ист тумор. Разбирањето на оваа различност и како тоа влијае на имунитетот е всушност клуч за зголемување на стапката за излекување на ракот на бели дробови. Сега ни е многу појасно како овој тумор се менува, шири и реагира на лекувањето“, заклучил професорот.