Намалете го обемот на половината за 12 %: Еве колку чекори треба да правите дневно за да ослабете

Одењето е најлесниот и наједноставниот начин за физичка активност. Докажано е дека одењето го поправа расположението, го штити здравјето и помага во слабеењето и одржувањето на саканата телесна тежина. Проверете колку чекори во просек треба да направите и дали е тоа доволно за да ослабете

Одењето е есенцијален помагател при слабеењето, одржувањето на саканата телесна тежина и кондиција. Одењето дури може да придонесе за симнувањето килограми без да ги менувате прехранбените навики.

Студија покажала дека жените кои во просек направиле по  3 520 чекори во текот на денот (што е околу половина час одење дневно) изгубиле повеќе од 2 килограми во текот на годината без ни малку да ги менуваат своите прехранбени навики. Исто така, штетното масно ткиво на стомакот им се намалило за 12 проценти.

Како да знаете дали правите доволно чекори за да ослабете, проверете во продолжение, односно во податоците во кои го носиме просечниот број на чекори кои ги правите додека се движите и се бавите со домашни активности.

По минути

1 минута = 118 чекори

10 минути = 1 180 чекори

30 минути = 3 540 чекори

60 минути = 7 080 чекори

 

По километри

1,6 километри = 2 000 чекори

4,8 километри = 6 000 чекори

8 километри = 10 000 чекори

12,9 километри = 16 000 чекори

 

По домашни работи

пазарување = 67 чекори

бришење под = 101 чекори

смукање = 94 чекори

работа во градината = 89 чекори

СОВЕТ: Големите промени во секојдневието можат да ви помогнат да го зголемите бројот на чекори кои ќе ги направите во текот на денот. Пред да тргнете на пазарување, одете некое време низ продавницата или шопинг центарот. Не работа користете го тоалетот на следниот кат. Кога ги обавувате дневните обврски, на пример, паркирајте на најоддалечениот паркинг или најоддалеченото место на паркингот.