Намирници кои никогаш не треба да се јадат на празен желудник

Од ден на ден има се повеќе совети за тоа кои намирници треба да се консумираат наутро. Меѓутоа, исто така, многу е важно што не смееме во ниту еден случај да го консумираме на празен желудник

Појадокот е најважен оброк, но треба да знаете дека не е се препорачливо наутро

Она што многумина не го знаат и за што многу не се зборува е фактот дека погрешен појадок може да му нашкоди на телото. Заради тоа е важно да се знае кои се петте намирници кои треба да се избегнуваат во првиот дневен оброк:

                                                                                 Домати 

Генерално се одлични зашто се полни со витамини и антиоксиданти, но ако се јадат како ран појадок и во комбинација со желудочната киселина може да предизвикаат непријатности, па дури и болки во желудникот.

                         Агруми 

 

Лимони, портокали, грејпфрут, мандарини… се одличен извор на витамин Ц, но нивната киселина може да ја „нападне“ слузокожата, па да предизвика болни ранички во устата.

 

                                                                                      Тесто со квасец

Квасецот кој се консумира наутро може да го изиритира желудникот и да предизвика надуеност и пречки со варењето. Заради тоа најдобро е наутро да се одбегнуваат производи кои содржат многу квасец – како лиснато тесто и сл.

 

 

                     Краставици

 

Генерално се препорачува да се избегнува свеж зеленчук како прв оброк. Краставици наутро ќе предизвикаат киселина и надуеност.

 

                                                                            Јогурт 

 

Се смета за извор за важни млечни бактерии кои се добри за цревната флора, но јогурт на празен желудник значи дека добрите бактерии ќе бидат уништени од желудочната киселина.