Пијте кефир за појак имунитет

Благодарение на својот состав, кефирот станува се поатрактивен и посакуван напиток бидејќи го зајакнува имунитетот, помага во борбата против остеопороза, астма, алергии, има својства на антибиотик...

За разлика од јогуртот кој има само неколку бактериски култури, во кефирот има околу 50 што го прават одличен борец против инфекции и многу штетни бактерии, како што е eшерихија коли или габи, како што е кандидата. Кефирот изобилува со калциум, фосфор, магнезиум, Б комплекс, витамин Д …

Најдобар начин е да го направите кефирот сами

Иако можете да го купите во продавница, најдобро е да го направите сами. Единствено треба да ја земете тибетската габа од некој кој веќе ја приготвува (сама расте и се размножува), па и пожелно е да се дели. Ставете ја во пластичен или стаклен сад со еден литар млеко, промешајте со пластична лажица и оставете да отстои 24 часа на собна температура. Потоа, процедете низ газа или пластична цедалка (никако метална) и сипете ја содржината во шише. Доколку не сакате веднаш да направите нова тура кефир, измијте ја габата и оставете ја да стои во фрижидер, во сад со малку вода.