Намирниците богати со влакна и јогуртот може да го намалат ризикот од рак на бели дробови

Ова истражување покажало дека лицата кои најмногу во исхраната консумирале јогурт и намирници богати со влакна, имале за 33 проценти помал ризик од рак на бели дробови во однос на лицата кои не консумирале јогурт, или консумирале мали количини на намирници богати со влакна.

Консумирањето намирници кои се богати со влакна и јогуртот, е поврзано со намалување на ризикот од рак на бели дробови, укажува нова студија. Позитивниот ефект на намирниците богати со влакна, како и на јогуртот, врз здравјето веќе е утврден за кардиоваскуларните болести и карциномите на дигестивниот систем.

Ова истражување покажало дека лицата кои најмногу во исхраната консумирале јогурт и намирници богати со влакна, имале за 33 проценти помал ризик од рак на бели дробови во однос на лицата кои не консумирале јогурт, или консумирале мали количини на намирници богати со влакна.

За овој позитивен ефект по здравјето, одговорни се пребиотичките својства на намирниците со влакна, како и пробиотичките својства на јогуртот кои можат независно или синергистички да ја модулираат микробиотата на цревата на позитивен начин.