Напиток кој го зајакнува срцето, го лекува уморот и ја подобрува дигестијата

Глогот се смета за најлековитата билка на светот.Ова растение го стимулира крвотокот, го зајакнува срцето и се препорачува да се консумира доколку имате срцеви проблеми бидејќи ја подобрува циркулацијата

Глогот се смета за најлековитата билка на светот. Ова растение го стимулира крвотокот, го зајакнува срцето и се препорачува да се консумира доколку имате срцеви проблеми бидејќи ја подобрува циркулацијата. Исто така, глогот помага во елиминирање на уморот, анксиозноста, проблемите со спиењето и недостигот на енергија. Една од најпознатите билки која е посебно корисна за крвните садови е токму глогот, а ликерот од неговите црвени бобинки е класично средство за зајакнување на срцевиот мускул. Освен тоа, овој ликер ја подобрува и дигестијата.

Домашен ликер од глог

Рецепт: 
Ставете 300 грама глог и 150 грама шеќер во шише со широко грло. Налејте вотка до врвот и ставете го шишето покрај прозорец. Секој ден протресувајте го шишето. Бобинките набрзо ќе ја изгубат својата боја и ќе ја обојат вотката. Ликерот мора да отстои најмалку шест недели, а потоа процедете го во друго шише.
Препорачливо е секојдневно да консумирате една чаша ликер со цел да ги спречите срцевите проблеми или да ги ублажите веќе постоечките тегоби.
Доколку веќе консумирате некои други лекови за срцеви тегоби, задолжително консултирајте се со вашиот лекар пред да почнете со негова употреба.