НАСТИНКАТА ИМА ЧЕТИРИ ФАЗИ: Знаете ли во која сте најзаразни?

Настинката е честа појава во есенските и зимските месеци, а иако може да ја предизвикаат многу различни вируси, повеќето настинки имаат сличен тек.

Настинката се шири кога по допирање на заразени површини го допирмае носот, очите и устата. Друг начин на пренесување е вдишување на ситни капки од носачот на вирусот кои се разлетуваат низ воздухот по кивање или кашлање на заразеното лице.

Настинката е честа појава во есенските и зимските месеци, а иако може да ја предизвикаат многу различни вируси, повеќето настинки имаат сличен тек.

  • ИНФЕКЦИЈА

Сте дошле во контакт со патогенот и тој има можност да предизвика настинка, но се уште нема симптоми. Во овој момент веројатно и не знаете дека сте на пат да развиете настинка.

  • ИНКУБАЦИЈА (1-3 ДЕНА)

Оваа фаза обично трае помеѓу 24 и 72 часа (ии еден до три дена(. Со оглед дека се уште немате симтпоми, помалку е веројатно дека ќе ја ширите настинката на други, иако тоа е можно.

  • ПОЈАВА НА СИМПТОМИ (7-10 ДЕНА)

Се појавуваат симптоми кои во просек траат од седум до 10 дена, а некои луѓе имаат долготрајна кашлица до две недели. Раниот симптоматски стадиум се карактеризира со блага нелагодност, како надразнето грло, замор и течење од нос. Тешко е да се каже дали имате настинка или сте алергично. Сега сте заразни и може да ја пренесете настинката на други. Неколку дена од појавата на порани симптоми доаѓа до пикот на настинката. Симптомите напредуваат, а вклучуваат болки во телото, кивање, течење од нос, воспалление на грлото и кашлица. Сега сте најзаразни.

Раниот симптоматски стадиум се карактеризира со блага нелагодност, како надразнето грло, замор и течење од нос.
  • ОПОРАВУВАЊЕ

Четвртата фаза е кога конечно почнувате да се чувствувате подобро. Оваа фаза обично почнува околу седум до 10 дена по почетокот на симптоматската фаза, но во зависнот од лицето и од вирусот, понекогаш може да потрае и до еден месец. Лекувањето во секоја фаза се сведува на многу одмор и течности. Симптомите можат да се лекуваат со безрецептни лекови против настинка, а може да ги олеснатг чај, мед и ѓумбир.