Научете ги сигналите кои ви ги испраќа телото

Хормоните што ги произведува штитната жлезда управуваат со производството на енергија, одговорни се за раст и метаболизам, а проблемот се јавува кога нивото на тие хормони е прениско или превисоко.

Проблемите со штитната жлезда се се почеста појава, а се покажало дека жените имаат за осум пати поголем ризик од развој на пореметувања на оваа жлезда, во споредба со мажите. Освен тоа, овие проблеми се зголемуваат со текот на годините и поинаку влијаат на возрасните, отколку кај децата.

Хормоните што ги произведува штитната жлезда управуваат со производството на енергија, одговорни се за раст и метаболизам, а проблемот се јавува кога нивото на тие хормони е прениско или превисоко. Затоа, најдобро е да се знаат кои се најчестите знаци на хипотиреоза.

ЗАМОР

Ниското ниво на хормоните на штитната жлезда предизвикуваат настанување на замор.

ЧУВСТВО НА СТУДЕНИЛО

Ниското ниво на овие хормони го забавуваат природниот процес на производство на топлина на телото.

СЛАБОСТ И БОЛКА ВО МУСКУЛИТЕ И ЗГЛОБОВИТЕ

Ниското ниво на хормоните на штитната жлезда го забавуваат метаболизмот, поради што може да се јават болки во мускулите и во зглобовите.

ЧЕШАЊЕ И СУВА КОЖА

Познато е дека хипотиреозата предизвикува сувост на кожата.

ДЕПРЕСИЈА

Хипотиреозата може да биде причина за депресија и анксиозност.