НАУЧНИЦИТЕ ОБЈАВИЈА: Имуниот систем го “помни“ коронавирусот најмалку шест месеци

Луѓето може да се одбранат од втора, повторна инфекција на коронавирусот најмалку шест месеци откако ќе ја преболат првата, благодарение на клетките кои го “помнат“ вирусот, објавија американските и швајцарските научници.

Стручњаците од САД ги проучувале клетките на десетици лица кои биле заразени со коронавирус и откриле дека, иако антителата со тек на време им се намалувале, нивото на Б клетки (Б-лимфоцити) им останало исто.

Б-лимфоцитите се важен дел од имуниот систем, бидејќи се работи за клетките кои ги “помнат“ патогените и во случај на реинфекција, го поттикнуваат имуниот систем повторно да покрене производство на антитела за борба со вирусот.

“Таквиот одговор на Б клетките е одговорен за заштита од повторна инфекција и е витален за ефикасна вакцина“, се вели во студијата објавена во списанието Nature.

“Нашето истражување покажа дека ‘помнењето’ на Б клетките не пропаѓа по шест месеци, туку токму спротивното – продолжува да се развива. Тоа укажува на можноста да поединци кои биле заразени со коронавиррусот, можат брзо и ефикасно на одговорат повторна изложеност на вирусот“, се вели во студијата.

Во истражувањето биле вклучени 87 лица со потврдена дијагноза на КОВИД-19, проучувани во период од месец до шест месеци по инфекцијата.

Активноста на нивните антитела со време опаѓала, но бројот на Б клетките не се променил. Тој процес би требало да предизвика производство на потентни антитела во случај на втора инфекција.

Колку долго трае имунитетот по заразата со новиот коронавирус е прашање со кое научниците се занимаваат веќе некое време, оти тоа е клуч за предвидување на динамиката на пандемијата.

Студија објавена во списанието Science овој месец, упатува на тоа дека речиси сите важни делови од имуниот систем кои можат да препознаат и запомнат нов патоген, продолжуваат да реагираат на вирусот најмалку уште осум месеци.