Научниците развија гел кој ги поправа оштетувањата по преживеан инфаркт

По повеќегодишни обиди и настојувања, експертите од Универзитетот во Манчестер успеаа да создадат посебна сусптанца која може да се вбризгува директно во живо срце и со вбризганите клетки ефикасно да помогне да се создаде ново ткиво.

Британските научници осмислија биоразградлив гел кој ќе се користи за обнова на оштетувањата на срцевиот мускул, што го предизвикува срцевиот удар и со тоа ќе ја подобри здравствената состојба на милиони луѓе во светот кои преживеале инфаркт.

По повеќегодишни обиди и настојувања, експертите од Универзитетот во Манчестер успеаа да создадат посебна сусптанца која може да се вбризгува директно во живо срце и со вбризганите клетки ефикасно да помогне да се создаде ново ткиво.

Научниците со години бараа начини за воведување нови клетки во оштетениот срцев мускул, настојувајќи да го намалат ризикот од затајување, по историски гледано, кога клетките биле вбризгувани директно во срцето, само еден процент успевале таму и да се задржат и да преживеат.

Новиот гел успева да ги одржи заедно додека “не се залепат“ на срцевиот мускул. Гелот е составен од аминокиселини наречени пептиди, кои се градбени блокови на протеините. Тие можат да се инјектираат во срцето во форма на течност, а потоа пептидите сами повторно ќе се зацврстат, правејќи го гелот компактен. Благодарение на овој процес, клетките се држат заедно додека не бидат “прифатени“ од срцето.

Студијата е претставена на медицинската конферензија во Манчестер во организација на Здружението за кардиоваскуларно здраве на Велика Британија.