НАУЧНИЦИТЕ СО ОДГОВОР: Зошто некои луѓе одбиваат да носат маски?

Неодамнешно истражување од Бразил може да го расветли прашање зошто некои луѓе толку се спротивставуваат на носењето маска, иако тоа, заедно со хигиената на раце и одржувањето дистанца, е една едно од трите неизбежни препораки во спречување на ширењето на заразата со новиот коронавирус.

Научниците од државниот Универзитет во Лондрини, заклучиле дека лицата со “антисоцијални карактеристики“, како ниско ниво на емпатија, кои често се впуштаат во ризични ситуации и општо ги карактеризира безчувствителност, многу почесто одбиваат да се прилагодат на нови правила.

“Антисоцијално“, како што нагласуваат тие, се однесува на лица со антисоцијално пореметување на личноста кое се одликува со занемарување на правата на други лица, често кршејќи ги правилата. Тоа вклучува и постојано судир со општествените обичаи, морал и закон. Вообичаено се јавува во детството или адолесцентниот период и продолжува и во возрасниот период.

“Тие особини барем делумно објаснуваат зошто луѓето и натаму не се придржуваат на мерките за спречуваање на ширење на заразата, дури и при пораст на смртни случаи“, велат авторите на бразилската студија.

Студијата опфатила 1.500 возрасни испитаници во 15 недели од пандемијата.

Уште една полска студија изнела слични заклучоци: дека нарцисите,лицата на кои им недостасува емпатија и имаат засилено чувство на само-значење, имаат поголема веројатност дека ќе ги занемарат пандемиските безбедносни насоки и совети.