НАУЧНИЦИТЕ ТВРДАТ: Овој коронавирус навистина сака кога луѓето минуваат многу време заедно во затворен простор, внесувајќи се едни на други во лице

Ризикот од инфекција првенствено се однесува на тоа колку сте близу до други лица и колку долго.

Иако студиите покажуваат дека најголемиот број на жаришта на заразата биле во заворен простор, научниците предупредуваат дека постои и втора страна на вистината: Повеќето од тие истражувања се спроведени во време кога веќе се живееше во изолација, не излегувајќи од домовите.

Со попуштање на мерките на изолација и доаѓањето на топли денови, луѓето во се поголем број излегуваат од домовите и се слеваат по улиците, парковите, излетничките места. Времето поминато на отворено, велат стручњаците од прв де на пандемијата, не е премногу ризично, се додека сте надвор само или со членови на семејството, далеку од сите останати.

“Овој вирус навистина сака кога луѓето минуваат многу време заедно во затворен простор, внесувајќи се едни во други во лице“, вели проф. Вилијам Шафнер, стручњак за превентивна медицина на Универзитетот Вандербилт.

Но само затоа што вирусот подобро се шири во затворен простор,не значи дека луѓето би требало да се собираат на плажите и по парковите.

“Не постои начин нешто да се направи целосно безбедно“, додава проф. Шафнер, бидејќи зборот “безбедно“ подразбира нешто апсолутно; наместо тоа треба да се размислува како да се намали ризикот.

Со попуштање на мерките на изолација и доаѓањето на топли денови, луѓето во се поголем број излегуваат од домовите и се слеваат по улиците, парковите, излетничките места.

Коронавирусот се знае дека првенствено се шири преку микрокапки кои лебдат во воздухот кога заразеното лице кашла, кива или зборува. Значи, ризикот од инфекција првенствено се однесува на тоа колку сте близу до други лица и колку долго. Затоа и не изненадува дека доказите се повеќе покажуваат дека ризикот од инфекција е поголем во слабо проветрени и преполни простори.

“Кога на луѓето им беше ограничено движењето, логични е заразата да се ширела во затворени простори, меѓу членовите на семејството„, додава проф. Шафнер и смета дека е најважно тоа како вие ќе се однесувате.

“Најважно е она што вие го правите, а не околината“.

“Кога се колебате, немој да бидете тврдоглави и носете маска“, советува професорот, тврдејќи дека не е време за собирања и групирања.