Навидум безопасната промена во гласот може да е сигнал за рак

Ракот стана болест на денешницата, а стапката на излечени во голем дел зависи од тоа дали болеста е откриена на време

Еден од раните симптоми дека во вашето тело се развива рак се промените во гласот. Ракот е состојба во која туморските клетки во одреден дел од телото почнуваат да се зголемуваат и неконтролирано да се размножуваат.

Клетките на ракот можат да го уништат здравото ткиво како и сите органи. Постојат преки 200 видови рак, а симптомите зависат од тоа каде се појавил и на кои органи се проширил.

Многу симптоми луѓето ги игнорираат затоа што може да се поврзат со некои безначајни состојби. Еден од лесно предвидливите, а сериозни симптоми е промената во гласот во вид на зарипнатост.

Ако сте зарипнати подолго од три недели тоа може да укаже на развој на рак на гркланот затоа што тој ги напаѓа гласните жици.

Зарипнатоста е обично симптом на најобични настинки или инфекции или последица на екстремно викање или пеење.

Но, и покрај тоа што зарипнатоста обично е апсолутно безопасна, ако ви трае подолго од 20 дена најдобро е да појдете на лекар.