Навики кои го скратуваат животот! Свесни сме што му правиме на организмот кога е прекасно!

Стручњаците предупредуваат дека од некои навики треба да се ослободиме што е можно поскоро, додека не стане предоцна.

Како што здравата храна го чува здравјето така и некои лоши навики можат да создадат големи здравствени проблеми. Стручњаците предупредуваат дека од некои навики треба да се ослободиме што е можно поскоро, додека не стане предоцна.

Вечера после 19 часот

Консумирањето храна во доцните вечерни часови го зголемува ризикот од срцеви заболувања и дијабетес тип 2. Пресолената храна може да предизвика проблеми со бубрезите и срцето, па тоа е една од најчестите причини за смрт поврзана со исхраната.

Недоволно или неправилно миење на рацете

Заради тоа сте подложни на бактерии и вируси, а со правилна хигиена на рацете би се намалил бројот на смртни случаи предизвикани од болести кои ги развиваат бактериите кои се пренесуваат со валкани раце.

Одбегнување конец за заби

Оваа лоша навика би требало што поскоро да ја смените само така ќе го намалите бројот на бактерии во устата. Воспалението на забното месо може да доведе до здравствени проблеми кои можат да го скратат животот.

Грицкање нокти

Оваа грда навика не е само естетски одбојна, туку и ризична за здравјето. На тој начин бактериите можат да навлезат во крвта и да предизвикаат сепса.

Стискате мозолчиња

Не правете го ова бидејќи на тој начин им оставате отворен простор на бактериите кои можат на кожата и во телото да направат големи проблеми.