Навики кои можат да влијаат врз плодноста на жените, и негативно и позитивно

Околу 10 жени од 100 имаат проблеми со плодноста, односно со забременувањето, покажуваат статистиките.

Зачнувањето знае да биде макотрпна и прилично болна фаза од животот  на една жена затоа што, според статистиките, 10 од 100 жени имаат проблем со овој процес. Човековото тело работи на чудни начини, кога треба да создаде нов живот, па можеби овие неколку потточки ќе ви ги отворат очите и ќе ви помогнат да ги решите дилемите.

5 работи кои негативно влијаат на плодноста:

  • Премногу вежбате;
  • Нивото на стрес е високо;
  • Годините – жените во 20-тите имаат 25-30 % повеќе шанси да забременат, отколку во 30-тите;
  • Прекумерна телесна тежина или тежина под просекот;
  • Претерана изложеност на хемикалии.

5 работи кои позитивно влијаат на плодноста:

  • Практикување на јога
  • Внимателно користење на какви било препарати за интимна употреба (гелови за туширање, лубриканти, вагиналети)
  • Консумирање здрава и, пред се, разновидна исхрана;
  • Внесување суплементи и доволо витамини во исхраната;
  • Ограничен внес на кофеин.