Не е само морковот добар за очите! Сочувајте го нивното здравје со овие пет намирници

Семки, риба, морков, цитруси... се некои од намирниците кои ќе ви помогнат со очите...

Со оглед на денешниот стил на живот очите се склони на бројни проблеми, а нивната сувост е еден од нив. За да го зачувате здравјето на очите, потребно е да се намали употребата на дигиталните уреди и во исхраната да се вклучат одредени намирници.

Ова се пет намирници со чија консумација ќе си ги заштитите очите:

Цитрусите како грејпфрутот, портокалите и лимоните се богати со витамин Ц кој помага во лекување на болестите на очите. Антиоксидантите помагаат во борбата против очните проблеми поврзани со староста.

Зелениот листест зеленчук како спанаќот и кељот е богат со лутеин кој ги штити очите од оштетувања на сончева светлина.

Семките како што се ленот, конопот, чијата и сончогледот се богати со омега-3 масни киселини и витамин Е.

Морковот веќе одамна се смета за зеленчук кој е исклучително корисен за очите и видот. Богат е со бета-каротен и витамин А, кои играат важна улога кога е во прашање видот.

Рибата се смета за еден од најбогатите извори на омега-3 масни киселини. Исто така, рибите како што се туната, лососот, скушата и пастрмката содржат доста рибино масло корисно за видот. Ова масло го решава проблемот со суви очи кој е резултат на предолгото користење дигитални уреди.