НЕ ГИ ИГНОРИРАЈТЕ: Ова се рани знаци на епилепсија

Епилепсијата е незаразна хронична болест на мозокот која погаѓа луѓе од сите возрасни групи. Според податоците на Светската здравствена организација околу 50 милиони луѓе во светот боледуваат од епилепсија, што ја право една од најчестите невролошки болести.

Постојат неколку водечки фактори кои предизвикуваат епилепсија. Еден од нив е инфекција. Епилепсијата може да се појави поради генетски причини. Понекогаш се јавува во семејството, а некогаш е резултат на стекнати генетски промени.

Епилепсијата може да биде предизвикана од состојби кои предизвикуваат имуниот систем да ги напаѓа мозочните клетки, а може да се појави и поради ниските нивоа на кислород за време на породувањето.

Лузните на мозокот по повреда на главата, оштетување на мозокот по мозочен удар и тумор исто така може да предизвикаат епилепсија.

Лицата кои боледуваат од епилепсија може да имаат ненадејни, изненадни напади. Во зависност од видот на нападот, симптомите кај една личност може да варираат. Меѓутоа, повторените напади се примарен знак на епилепсија.

Знаци на напад се:

  • Привремено губење на свеста
  • Движења на мускулите кои не можат да се контролираат
  • Проблеми со комуникацијата и разбирањето
  • Психолошки симптоми како што се страв, ужас и анксиозност
  • Проблеми со дишењето
  • Изненадно тресење на рацете и испаѓање на работите од рака

Како да му помогнете на лице кое има напад?

Ако се најдете во близина на лице кое има напад, има неколку чекори што можете да ги преземете за да му помогнете. Прво, замолете другите луѓе да се оддалечат за да може лицето што го има нападот да добие доволно воздух.

Потоа свртете го лицето на страна за да спречите задушување. Не ставајте ништо во неговата уста за време на нападот, а тоа вклучува вода, лекови и каква било храна.

Не обидувајте се да ги контролирате или запрете неконтролираните движења на лицето за време на напад, бидејќи тоа може да го повреди. Ставете мека крпа или перница под неговата глава. Исто така, повикајте лекарска помош.