Не можете да спиете и се будите уморни: Три грешки кои ги правите пред спиење!

Една од најлошите работи која можете да ја направите за својот организам е да „зјапате“ во мобилниот пред да си легнете или откако ќе легнете

Заборавете на мобилниот пред спиење

Ако имате проблеми со спиењето или од која било причина се будите уморни големи се шансите причината да лежи токму во навиките пред одење в кревет. Ова се трите најголеми грешки заради кои не можете да спиете и се будите уморни:

Премногу технологија

Една од најлошите работи која можете да му ја направите на својот организам е да зјапате во телефонот пред одење в кревет. Сината светлина која ја емитува технологијата го стимулира мозокот што подолго да остане буден. Не е баш идеално, зарем не?

Алкохол

Чаша вино пред спиење? НЕ, ако сонот и малку ви е важен. Алкохолот ја ремети РЕМ фазата, па заради тоа и сонот е лош и неквалитетен, а наутро се будиме поуморни отколку пред да легнеме.

Предоцна вечера

Колку и да уживате во доцната вечера треба да знаете дека токму тој најдоцен оброк е најлош за вашето тело. Не е проблемот само во фактот дека така најлесно се дебелите, туку полниот стомак значи и лош сон. Играјте на сигурно и на организмот оставете му барем три часа да свари се што сте консумирале дотогаш. Исто така, и доцните тренинзи не се баш идеални за телото затоа што мозокот добива сигнали дека е во „активен“ режим и ќе се труди што е можно подолго да остане буден.