Не можете да заспиете и се будите уморни? Ако едноставно ги згреете стапалата, вашиот проблем е решен

Носите или не носите чорапи во кревет? Контраверзиите околу ова прашање се актуелни со години, но за среќа, конечно го имаме одоворот. Не баш ние, но научниците ја решиле и оваа дилема.

Докажано е дека носењето чорапи додека спиеме ќе направи нешто добро за нас. Експертите од Организацијата за сон на САД велат: “Ако ги загреете стапалата, тие може да го информираат мозокот дека е време за спиење. А, со оглед дека тогаш се шират и крвните садови во стапалата и рацете, топлината ќе се пренесе низ целото тело и тоа ќе биде подготвено за сон“.

Со други зборови, топлите стапала значат дека ќе имате и многу помирен сон, но и дека ќе заспиете многу побрзо. Научен доказ, поткрепен со големо истражување, објавен во Интернационалното списание за наука, вели дека со чорапи на нозете ќе заспиете и до 15 минути побрзо од она на кое сте навикнати.

“Студените стапала може да ја исцрпат енергијата од телото и да го забават протокот на енергија со виталните органи и крвта низ телото. Од тие причини сакаме да поттикнеме циркулација пред легнување во кревет за целиот организам да биде во рамнотежа“, додава д-р Елизабет Тратнер, експерт за кинеска медицина. Таа додава дека студенилото оневозможува добра циркулација, но затоа топлината ја поттикнува, па така и топла бања пред легнување, ќе се успие.

ЛОШАТА ЦИРКУЛАЦИЈА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА И ФИЗИЧКИ ПРОБЛЕМИ

Симптоми на лоша циркулација можат да се јават и низ денови кога извршувате вообичаени задачи. Чувство на трнење или трнки во екстремитетите може да откријат лоша циркулација, а истото го прават и грчевите или болката која се јавува на различни делови на телото. Но, бројни се причините зошто може да дојде до слаба циркулација.