Не се сигурни? Зошто не треба да се користи тест за антитела за утврдување на имунитет на КОВИД-19

Стручњаците велат дека тестовите само одредуваат дали некој бил изложен на вирусот, а не дали стекнал доволно имунитет.

Стручњаците од Американската Агенција за храна и лекови (FDA) велат дека користењето на КОВИД-19 тест за антитела за да се дознае дали постои имунитет и дали сме заштитени од болеста е лоша идеја. Тие издадоа соопштение во кое стои дека тестовите не се сигурни индикатори за стекнатиот имунитет, па дури и ако лицето е вакцинирано.

“Тие се важна алатка како би се идентификувале лицата кои биле изложени на вирусот и кај кои се развил адаптивен имунолошки одговор, но не би требало да се користат за да се утврди имунитетот или заштитата од вирусот, а особено откако лицето примило вакцина“, појаснува д-р Тим Стензел, директор на одделот за радиологија при FDA.

Антителата се протеини од крвта кои телото ги произведува како одговор на вирусот. Хемиски се поврзуваат да се борат против натрапниците, што може да бидат вируси и бактерии.

Стручњаците велат дека се користат во текот на пандемијата за да се утврди кој би изложен на вирусот, што е многу важно заради прашање на карантин.

“Сепак, постоењето на антитела на тој вирус не значи дека лицето е со имунитет заштитено од повторна инфекција. Корелацијата помеѓу позитивниот тест и заштита со имунитет треба да се докаже со одделен тест, а тоа се случи кај разни вирусни инфекции или клинички истражувања или епидемиолошки студии“, појаснува Иан Чан, стручњак за био технологија.

Чан наведува дека се чини дека постојат и лажно позитивни наоди кај овие тестови. Поради моменталниот недостаток на разбирање за тоа дали позитивниот тест за антитела е поврзан со заштитен имунитет и колкав е ризикот резултатите да се неточни, да се користи за да се избегне вакцинацијата во никој случај не е мудро “, додава тој.

“Предизвикот со тестовите кои постојат е дека многу малку од нив тестираат неутрализирање на IgG антитела, кои се и единствените антитела кои всушност ја блокираат оваа инфекција“, појаснува герал Комисионг, директот на компанија за истражување и додава дека FDA никогаш не истакнала дека треба да се потпираме на тестовите за да се утврди имунитет, туку само претходна изложеност на вирусот.

Тоа значи дека тие тестови не треба да се користат за да се избегне вакцианцијата, но може да се сметаат за корсни при ороценка дали некому му е потребна трета доза вакцина.