Не спијте после тренинг, еве зошто!

Веројатно, не ни насетувате колку всушност одењето на спиење после вежбање влијае на здравјето...

Перформансите на тренинзите можат да бидат попречени дури и од оние фактори кои можеби сте ги сметале за безначајни. Огромно влијание на брзината на отстранување на килограмите има не само храната, туку и сонот. Без оглед дали вежбате јога, пилатес или аква аеробик, докторите не препорачуваат да си легнете два часа после тренинг.

Причината е едноставна: за време на вежбањето метаболизмот се забрзува, како и процесот на согорување калории, а сонот само го забавува овој процес. Освен тоа ако појдете в кревет веднаш после тренингот, можете да си го загрозите кардиоваскуларниот систем.

Спиењето да не предизвика пореметување во срцевиот ритам на телото му е потребен постепен премин во состојба на мирување, а тоа мора да потрае неколку часа. Значи, после напорен тренинг докторите советуваат само да го одморите организмот, а дури после неколку часа да одите на спиење.