Недостатокот на сон неповолно влијае на здравјето на артериите

Недостатокот на сон или сонот со лош квалитет го зголемува ризикот од атеросклероза, хронична артериска болест која се карактеризира со таложење масни наслаги на ѕидовите на артериите.

Неодамнешна студија укажала на уште еден фактор ризик за кардиоваскуларните болести. Имено, недостатокот на сон или сонот со лош квалитет го зголемува ризикот од атеросклероза – хронична артериска болест која се карактеризира со таложење масни наслаги на ѕидовите на артериите. Овие наслаги можат да доведат оштетување на ѕидовите на артериите, какои до стеснување, па и до запушување на артериите, а овие последици можат да бидат причина за срцев и мозочен удар.

Резултатите од студијата во која учествувале 3 974 банкарски службеници од Шпанија покажале дека личностите кои ноќе спијат помалку од 6 часа имаат за 27 проценти поголем ризик од атеросклероза од оние кои спијат 7 до 8 часа. Личностите кои често се будат ноќе или немирно спијат, исто така, имаат зголемен кардиоваскуларен ризик, односно за 34 проценти поголем ризик од кардиоваскуларни болести.

Научниците, исто така, утврдиле и дека учесниците кои пократко или полошо спиеле,почесто консумирале алкохол и напитоци кои содржат кофеин.