Нефректомија (отстранување на бубрегот)

Постојат два главни типа на оваа постапка. Радикалната нефректомија отстранува цел бубрег. Делумна нефректомија отстранува дел од бубрегот и го остава здравото ткиво на место.

Нефректомија е операција за отстранување на целиот или дел од бубрегот. Најчесто, тоа се прави за лекување на рак на бубрезите или за отстранување на тумор кој не е канцероген. Лекарот кој ја прави операцијата се нарекува уролошки хирург.

Постојат два главни типа на оваа постапка. Радикалната нефректомија отстранува цел бубрег. Делумна нефректомија отстранува дел од бубрегот и го остава здравото ткиво на место.

Хирурзите имаат различни начини да стигнат до бубрегот. Хируршката интервенција може да се направи преку единечна исекотина во пределот на стомакот или на страната. Ова се нарекува отворена нефректомија. Почесто постапката се прави преку низа мали исеченици направени во пределот на стомакот. Ова се нарекува лапароскопска нефректомија.

Понекогаш, за време на лапароскопските процедури се користи роботски систем. Во роботската хирургија, хирургот седи на компјутерска конзола во близина на операционата маса и ги контролира хируршките алатки и камерата прикачена на роботските раце.

Зошто се прави
Најчеста причина за нефректомија е отстранување на тумор од бубрегот. Овие тумори често се рак, но понекогаш не се. Во други случаи, нефректомијата може да помогне во лекувањето на заболен или оштетен бубрег. Исто така се користи за отстранување на здрав бубрег од донатор на органи за трансплантација на лице на кое му треба работен бубрег.

Функција на бубрезите
Повеќето луѓе имаат два бубрези – органи со големина на тупаница лоцирани во близина на задниот дел од горниот дел на стомакот, наречен и абдомен.

Бубрези:

Филтрираат отпадоци и дополнителна течност од крвта.
Создаваат урина.
Одржувајте соодветно ниво на минерали во крвотокот.
Прават хормони кои помагаат во контрола на крвниот притисок, создаваат црвени крвни зрнца и ги одржуваат коските цврсти.

Третман на рак
Често, уролошки хирург прави нефректомија за да отстрани канцероген тумор или невообичаен израсток во бубрегот. Најчестиот рак на бубрезите кај возрасните, карцином на бубрежните клетки, започнува во клетките што ги обложуваат малите цевки во бубрезите.

Туморите на бубрезите кај децата се ретки. Но, децата кои ги добиваат имаат поголема веројатност да имаат тип на рак на бубрезите наречен Wilms тумор. Најчесто, овој тип на рак се среќава кај деца под 5 години.

Одлуката за тоа колку бубрежно ткиво да се отстрани зависи од:

Дали туморот е ограничен на бубрегот или се проширил надвор од него.
Дали има повеќе од еден тумор.
Колку од бубрегот е засегнат.
Дали ракот влијае на блиското ткиво.
Колку добро функционира другиот бубрег.
Дали другите болести влијаат на функцијата на бубрезите.
Целокупната бубрежна функција.


Уролошкиот хирург донесува одлука врз основа на резултатите од тестовите за снимање. Тие може да вклучуваат:

Компјутеризирана томографија (КТ). Серија рендгенски снимки се користат за создавање тродимензионални погледи на органи и ткива.
Магнетна резонанца (МРИ). Магнетното поле и радио брановите се користат за да се направат детални слики внатре во телото.
Ангиографија. Специјална боја се инјектира во телото и се користат рендгенски снимки за да се помогне да се пронајдат крвните садови кои би можеле да го поттикнат туморот. Често, овој тест се прави како дел од МРИ или КТ скенирање.
Ултразвук. Звучните бранови се користат за да се направи слика на органи и ткива.
Уролошкиот хирург користи резултати од тестовите за снимање за да помогне да се утврди дали делумната или целосната нефректомија е најдобриот хируршки пристап.

Третман за други состојби
Може да биде потребна нефректомија за да се отстрани бубрежното ткиво кое е тешко оштетено, лузни или не работи поради сериозна повреда или други болести.

Ризици
Нефректомијата е често безбедна процедура. Но, како и со секоја операција, таа доаѓа со ризици како што се:

Крварење.
Инфекција.
Повреда на блиските органи.
Пневмонија по операција.
Реакции на лекот што ја спречува болката за време на операцијата, наречена анестезија.
Пневмонија по операција.

Ретко, други сериозни проблеми, како што е откажување на бубрезите.
Некои луѓе имаат долгорочни проблеми од нефректомија. Овие компликации се однесуваат на проблеми кои можат да произлезат од помалку од два бубрези кои целосно работат.

Проблемите што може да се случат со текот на времето поради намалената бубрежна функција вклучуваат:

Висок крвен притисок, исто така наречен хипертензија.
Повеќе протеини во урината од вообичаено, знак за оштетување на бубрезите.
Хронична бубрежна болест.
Сепак, еден здрав бубрег може да работи исто како и два бубрега. И ако размислувате да донирате бубрег, знајте дека повеќето донори на бубрези живеат долг, здрав живот по нефректомија.

Ризиците и компликациите зависат од видот на операцијата, причините за операцијата, целокупното здравје и многу други прашања. Нивото на вештина и искуство на хирургот се исто така клучни.

На пример, во клиниката Мајо овие процедури ги прават уролози со напредна обука и долгогодишно искуство. Ова ги намалува шансите за проблеми поврзани со операцијата и помага да се доведат до најдобри можни резултати.

Разговарајте со вашиот хирург за придобивките и ризиците од нефректомија за да ви помогне да одлучите дали е во право за вас.

 

За време на делумна нефректомија, се отстранува само канцерогениот тумор или заболеното ткиво (во центарот), оставајќи на место што е можно повеќе здраво бубрежно ткиво. Парцијалната нефректомија се нарекува и хирургија за поштеда на бубрезите.

Пред операцијата, ќе разговарате со вашиот уролошки хирург за вашите опции за третман. Прашањата што може да ги поставите вклучуваат:

Дали ќе ми треба делумна или целосна нефректомија?
Може ли да добијам тип на операција која вклучува помали исеченици, наречени лапароскопска хирургија?
Кои се шансите да ми треба радикална нефректомија дури и ако се планира делумна нефректомија?
Ако операцијата е за лекување на рак, какви други процедури или третмани можеби ќе ми требаат?

Планирање на вашиот престој во болница
Можеби ќе треба да останете во болница од една ноќ до една недела или повеќе. Тоа зависи од типот на нефректомија што ја добивате. Можете да го прашате вашиот хирург и тим за здравствена заштита колку време може да ви треба да закрепнете.

Подготовка за операцијата
Вашиот хируршки тим најверојатно ќе ви даде упатства за тоа што да правите претходниот ден и денот на вашата операција. Запишете ги сите прашања што можеби ги имате, како што се:

Колку часа пред операцијата треба да престанам да јадам, исто така наречен пост?
Може ли да земам лекови на рецепт?
Ако е така, колку брзо пред операцијата можам да го земам лекот?
Од кои лекови без рецепт треба да се држам настрана?
Кога треба да пристигнам во болница?
Што можете да очекувате
Пред да започне вашата нефректомија, вашиот тим за нега ви дава лек кој ве става во состојба на спиење и ве спречува да чувствувате болка за време на операцијата. Овој лек се нарекува општа анестезија. Мала цевка која ја исцедува урината од вашиот мочен меур, наречена катетер, исто така се поставува пред операцијата. За време на нефректомијата, уролошкиот хирург и тимот за анестезија работат заедно за да ја минимизираат болката по операцијата.

Во текот на постапката
Нефректомијата варира врз основа на тоа колку од бубрегот е отстранет и како е направена операцијата.

Двата главни типа на операции за нефректомија се:

Радикална нефректомија. Ова е операција за отстранување на цел бубрег. Често, уролошкиот хирург вади и дел од цевката што го поврзува бубрегот со мочниот меур, наречена уретер. Жлездата што се наоѓа на врвот на бубрегот, наречена надбубрежна жлезда, и некои блиски лимфни јазли, исто така, може да се отстранат.
Делумна нефректомија. Ова е операција за отстранување на дел од бубрегот. Тоа е исто така наречено операција за заштеда на бубрези или нефрон. Хирургот го отстранува заболеното или повреденото ткиво од бубрегот и го остава здравото ткиво на место.
Начините на кои може да се направи нефректомија вклучуваат:

Отворена операција. Хирургот прави засек долж страната или на пределот на стомакот, наречен и стомак. Овој отворен пристап е ретко потребен. Но, им дозволува на хирурзите да направат некои операции кои сè уште не можат безбедно да се направат со помалку инвазивни пристапи, како што е лапароскопија.
Лапароскопска хирургија. Хирургот прави неколку мали исеченици во пределот на стомакот. Направа слична на стапче со мала видео камера, наречена лапароскоп, се става низ исечоците за да се види внатре во телото. Потоа хируршки алатки го отстрануваат делот или целиот бубрег. Лапароскопската хирургија често има придобивки во споредба со отворената операција. Тие вклучуваат помали исеченици, пократко време за опоравување и престој во болница и помалку компликации по операцијата.
Лапароскопска хирургија со помош на робот. Хирургот користи роботски систем за да ја направи процедурата. Овој метод може да им помогне на некои хирурзи да ги движат алатките со поголема леснотија и точност во споредба со стандардната лапароскопска хирургија. Но, ако размислувате да направите ваков тип на операција, клучот е да најдете хирург кој има многу искуство со користење на роботски систем. Во еден преглед на студии, парцијалната нефректомија со помош на робот доведе до помала загуба на крв, пократок престој во болница и помалку компликации во споредба со отворената операција.
Разговарајте со вашиот хирург за добрите и лошите страни на секој тип на операција. Прашајте за прашања како што се лузни и времето потребно за да се вратите на вашите редовни активности.

По постапката
Времето на закрепнување и должината на престојот во болница зависат од целокупното здравје и видот на извршената нефректомија. Катетерската цевка за одводнување на урината од вашиот мочен меур останува на своето место кратко време по операцијата.

Пред да ја напуштите болницата, очекувајте да добиете упатства за ограничувањата на вашата исхрана и активности. Вашиот тим за нега на хирургија може да ве поттикне да започнете да правите лесни, секојдневни активности веднаш штом ќе почувствувате можност. Но, ќе треба да се држите подалеку од напорна активност или кревање тешки тежини околу шест недели или повеќе како што советува вашиот хирург.

За повеќето луѓе, нефректомијата не влијае на квалитетот на животот. Откако целосно ќе закрепнете, можете да очекувате да се вратите на вашата редовна рутина и активности.

Резултати
Прашањата што можеби сакате да ги поставите на вашиот хирург или тим за здравствена заштита по вашата нефректомија вклучуваат:

Како помина операцијата во целина?
Што покажаа лабораториските резултати за ткивото што беше отстрането?
Колку од бубрегот е сè уште недопрен?
Колку често ќе ми требаат тестови за да го следам моето здравје на бубрезите и болеста што довела до операцијата?
Следење на функцијата на бубрезите
Повеќето луѓе можат добро да се справат со само еден бубрег, или со еден цел бубрег и дел од вториот. Веројатно ќе имате прегледи за да ги следите следните фактори, кои се поврзани со тоа колку добро функционираат бубрезите: