Нехоспитаизираните ковид пациенти имаат низок ризик од долготрајни последици, но повеќе се лекуваат кај матичен по инфекцијата

“Апсолутниот ризик од сериози акутни компликации по инфекцијата со новиот коронавирус, кој не бара болничко лекување, е мал“.

Нехоспитализираните пациенти со КОВИД-19 имаат низок ризик од сериозни, долгорочни последици од коронавирусната инфекција, но кај нив е забележано поголем број на посети кај матичниот лекар, како резултат на болеста, се наведува во истражувањето објавено во списанието The Lancet Infectious Diseases

“Апсолутниот ризик од сериози акутни компликации по инфекцијата со новиот коронавирус, кој не бара болничко лекување, е мал“.

Меѓутоа, зголемен е бројот на посети кај лекарите по семејна медицина (матични лекари) и амбулантните посети кај лекар може да бидат последица на заразата“, се во наведува студијата.

Се работи за кохортно истражување во кое учествувале дански осигуреници, пациенти и биле користени податоци од осигурителните компании во Данска.