Нелекуваната депресија може да го зголеми ризикот од деменција

Се смета дека овие резултати укажуваат на потребата за навремено лекување на депресијата кај оние со депресија во подоцната животна возраст.

Симптоматската депресија е поврзана со 51 процент зголемен ризик од деменција, покажале резултатите од нова студија во која учествувале 354.313 испитаници, на возраст од 50 до 70 години.

Треба да се напомене дека луѓето со депресија кои земале терапија за депресија имале намален ризик од деменција во споредба со лицата кои не земале терапија за депресија.

Се смета дека овие резултати укажуваат на потребата за навремено лекување на депресијата кај оние со депресија во подоцната животна возраст. Исто така, лекувањето на депресијата во повозрасниот период не само што може да ги ублажи афективните симптоми, туку може и да ја одложи појавата на деменција.