Најголеми непријатели на забите, еве што треба да одбегнувате!

Дали некогаш ви паднало на памет дека пирсингот или белото вино ја оштетуваат забната глеѓ? Погледнете кои се уште непријатели на вашата блескава насмевка.

Во блескавата насмевка и забите потребно е да се вложува цел живот за што е потребна дисциплина и добри хигиенски навики. Но вашите заби секојдневно се среќаваат со непријатели како храната, пијалаците и секојдневните навики кои за кусо време можат да направат голема штета.

8 најголеми непријатели на забите:

Пирсинг

Многумина го сметаат за моден детаљ, но дали сте размислиле што металното топче во вашата уста може да им направи на забите? Усната шуплина не е предвидена за метални предмети, а секојдневното тропкање на украсот на јазикот по забите ја оштетува глеѓта и може да доведе до пукање на забите и тоа оние предните.

Бело вино

Повеќето веќе знаат дека црното вино предизвикува промена на бојата на забите и остава жолтеникави дамки, но белото вино може да биде многу поштетно. Белите суви вина се покисели и го оштетуваат површинскиот слој што може да резултира со трајна промена на бојата на забите.

Лимон

Иако лимонот е богат извор на минерали и витамин Ц содржи киселина која ја нагризува забната глеѓ што може да довесе до прекумерна чувствителност на забите на топлина и студ.

Џвакање коцки мраз

За разлика од лимонската киселина која ја нагризува глеѓта, со џвакањето мраз таа може и да испука. Сличен ефект има и чкрипењето со забите, кога тие буквално се трошат.

Спортски напитоци

Спортските напитоци после напорен тренинг можат да бидат освежувачки за телото, но и мошне опасни за забите. Содржат киселини кои предизвикуваат корозија на забите и поттикнуваат создавање на кариес.

Лекови

Плунката е заштитник на усната шуплина, а лековите како оние против депресија или зголемен крвен притисок содржат состојки кои ја исушуваат устата и го намалуваат производството на плунка, па со самото тоа можат да предизвикаат деформација на усната шуплина што, исто така, може да довесе до оштетувања на забите.

Вода од базен

Пливањето е мошне здрав спорт затоа што ја поттикнува работата на мускулите во целото тело, но проблемот не лежи во спортот, туку во водата од базенот која е полна со хемикалии. Токму мешавината на разно-разни додатоци кои го одржуваат квалитетот на водата предизвикуваат киселост на водата што може да предизвика оштетувања на глеѓта, односно забите.

Желудочна киселина

Киселината е најголем непријател на забите, а тоа се однесува и на желудочната. Таа исто како и лимонската може да биде кобна за забите.