КОИ НЕОБИЧНИ СИМПТОМИ МОЖЕ ДА УКАЖУВААТ НА КОВИД-19: Икање, солзење на очите, црвенило на ножните прсти и повремени халуцинации

Понекогаш се чини дека постојано се појавуваат понови, почудни и неочекувани симптоми, а некои од нив ги набројуваат лекарите од својата пракса.

Губењето на мирисот и вкусот е еден од најраширените симптоми на инфекција со коронавирусот. Помалку необичен, но секако не и единствен кој се најде на пислата на симптоми кои ги наведува Светската здравствена организација, од температура, преку сува кашлица и замор, се до отежнато дишење, болки во градите и губење на говорот или попреченост.

Но, некои со новиот коронавирус успеале да ги поврзат бројот на одења во тоалет, промена на кожата, па и постојано икање. Понекогаш се чини дека постојано се појавуваат понови, почудни и неочекувани симптоми, а некои од нив ги набројуваат лекарите од својата пракса.

  • ОТОЦИ НА НОЖНИТЕ ПРСТИ

Како што забележува Здружението на американски дерматолози, некои пациенти со КОВИД-19 како еден од симптомите надеуваат и црвени, понекогаш виолетови, отечени ножни прсти, кои наликуваат на смрзнатини на нозете. Понекогап се равиваат и болни јазли или дамки.

  • КОРОНА ОСИП

Овој симптом е потепко да се дијагностицира. Американските дерматолози претпоставуваат дека осипот би можел да упатува на инфекција со коронавирус. Пациентите треба да се посоветуваат со стручно лице ако забележар “јазли кои чешаат“, повремен осип, меурчиња кои изгледаат како овчи сипаници, кружни дамки на кожата, мрежасти печати на кожата, дамки и разни испакнувања на кожата.

  • ЗАЧЕСТЕНО ОДЕЊЕ ВО ТОАЛЕТ

Според лекарот по семејна медицина, д-р Диана Гал, пациентите со коронавирус можат да забележат “суптилни промени во своите гастроинтестинални навики“, пред да се им се постави дијагнозата. Таа ги предупредува пациентите на внимаваат на “помека столица и зачестено одење во тоалет“, бидејќи тоа би можело да бидат знаци на инфекција со SARS-CoV-2.

  • ЗУЕЊЕ НА ТЕЛОТО

Лекарите велат дека некои пациенти со КОВИД-19 тврделе дека се чувствуваат како шумлива таблета која се раствора во вода или како струја да им поминува низ телото. Научниците заклучиле дека тоа може да е резултат на авотимуниот договор на телото, поврзан со реакција на нервниот систем кај болните со оваа болест.

  • БОЛНИ ОЧИ

Чувствувате пецкање во очите кои стануваат чувствителни на разни надразби? Според лекарите од Мајо клиниката, КОВИД-19 може да предизвика проблеми со очите како зголемени, црвени крвни садови, отечени капаци, претерано солзење и интензивен исцедок. Иако се уште не е наведен како еден од поретките симптоми на листата на СЗО, се почесто се споменува дека во случаи на тешка форма на болеста, се јавува и зголемена чувствителност на светлина

  • ИКАЊЕ

Овој симптом се темели на случај на 62-годишен маж од Чикаго на кого коронавирусот му е дијагностициран четири дена по упорно икање. Според извешатјот на лекарите, снимката на белите дробови покажала дека пациентот има намален капацитет на белите дробови. Но, ниту овој симптом засега не енаведен во официјалниот список на СЗО.

  • ГУБЕЊЕ НА СЛУХОТ

Научниците од Медицинскиот факултет Џон Хопкинс сугерираат дека коронавирусот не влијае само на носот и на грлото, туку и на увото и на мастоидната коска на черепот.

  • ХАЛУЦИНАЦИИ

Овој симптом може да биде поврзан со делириум пријавен од некои пациенти со коронавирус. Имено, разни благи до тешки халуцинации неодамна беа поврзани со потешки случаи на болеста. Преглед на студии објавени во списанието Psychology Research and Behavior Management сугерира дека симптомите на психоза можат да бидат поврзани со пандемијата со КОВИД-19.