Ниското ниво на тестостерон поврзан со потежок КОВИД-19 кај мажите

Се покажало дека мажите со ниско ниво на тестостерон кои се заразиле со SARS-CoV-2 имале 2,4 пати поголеми шанси да бидат хоспитализирани од мажите со нормално ниво на хормонот тестостерон.

Според ново истражување објавено во JAMA Network Open поверојатно е дека мажите со ниско ниво на тестостерон, кога ќе заболат од КОВИД-19 ќе имаат потешка форма на болеста. Се смета дека лекувањето на мажите кои имаат низок тестостерон со хормонална терапија може да го намали нивниот ризик од сериозни болести предизвикани од КОВИД-19.

Имено, се покажало дека мажите со ниско ниво на тестостерон кои се заразиле со SARS-CoV-2 имале 2,4 пати поголеми шанси да бидат хоспитализирани од мажите со нормално ниво на хормонот тестостерон.

Инаку, ниското ниво на тестостерон може да предизвика сексуална дисфункција, депресивно расположение, раздразливост, потешкотии со концентрацијата и помнењето, замор и губење на мускулната сила.Се