Ноктите како детектор за болести

При недостиг на кислород ноктите посинуваат, додека при инфекциски ендокардит започнуваат крвни подливи на кожата под ноктите.

Специјалистите тврдат дека состојбата во која се наоѓаат ноктите на рацете и на нозете откриваат различни здравствени проблеми – на белите дробови, црниот дроб, артрит, дефицит на витамини и минерали, лоша исхрана, рак и други.

При анемија и псоријаза на ноктите се формираат мали владбнатини.Избледувањето на половина од ноктот говори за намалување на нивото на албумин во крвта.

При недостиг на кислород ноктите посинуваат, додека при инфекциски ендокардит започнуваат крвни подливи на кожата под ноктите.

Експертите тврдат дека при недостиг на витамини, калциум и белковини во исхраната ноктите неретко стануваат кршливи, а заради дефицитот на железо тие стануваат вдлабнати. Тие како пример посочуваат случај на жена на која и бил откриен карцином, откако при посета на маникир и било советувано да побара лекарска помош.

Деформацијата на ноктите е еден од симптомите за состојба на емфизем. Малите јами се образуваат доколку постои заболување како егзема и артрит. Хоризонталните линии кои се јавуваат на горната површина на ноктите се сигнал за физички стрес. Вакви линии на ноктите се појавуваат и по хемотерапија.