Нормалниот крвен притисок не е 120 со 80, туку има промени!

Порано се сметаше дека некој кој има притисок 139 со 89 веќе се наоѓа во состојба на предхипертензија.

Секој кој кога и да било почувствувал потреба да го измери крвниот притисок знае дека се е во ред кога горниот е околу 120, а долниот околу 80. Се над е аларм и веднаш се закажува преглед кај интернист или кардиолог. Ако е под, се знае дека е време за шеќер и вода или кафенце. Меѓутоа, вредностите сега се сменети.

Европското кардиолошко здружение издаде нови упатства според кои нормалниот притисок за систолниот е 140, а за дијастолниот 90.

Сепак, она што треба да се има на ум е дека ова правило не важи за дијабетичарите, за кои границата е пониска, до 130 до 80, како и кај постарите лица.

Порано се сметало дека некој кој има притисок 139 со 89 веќе се наоѓа во состојба на предхипертензија и дека би требало да пие лекови за да се намали ризикот од инфаркт или шлог.