Носите високи потпетици – можеби затоа ве болат колковите, ’рбетот или колената!

Чевлите со високи потпетици не се проблем само за стапалата

Чевлите со високи потпетици се поженствени, ве прават поелегантни, посамоуверени… Но се и голем проблем за здравјето. Ако мислевте дека страдаат само стапалата, сте биле во заблуда. Чевлите со високи потпетици се проблем и за колковите, колената и ’рбетот.

– Телото се мачи да ја одржи рамнотежата, па поради тоа половината почнува да се витка, а природниот агол на колковите се менува.

– Телото се обидува да држи баланс, па голем дел од притисокот од тежината паѓа на колениците, при што се поместува нивната природна позиција. За да можете да се движите нормално, колената се поместува малку нанапред, а тоа е веќе проблем.

– И на крајот, вообичаеното, благо закривување на ‘рбетот се зголемува, па неприродната положба доведува до стегање на мускулите и болка.