НОВ СИМПТОМ НА КОВИД-19: Кои промени на јазикот може да укажуваат дека сте инфицирани

околу 35 проценти од луѓето, во првите три дена од КОВИД-19 инфекцијата, имаат неспецифични проблеми.

Британските стручњаци предупредуваат дека се повеќе КОВИД-19 пациенти имаа орални проблеми во вид на промени на бојата на јазикот и негово зголемување, како и појава на необични улцерации (чиреви) во усната шуплина. Инаку, околу 35 проценти од луѓето, во првите три дена од КОВИД-19 инфекцијата, имаат неспецифични проблеми.

Исто така, треба да се спомене дека едно претходно истражување во Шпанија, покажало дека малку повеќе од 10 проценти од КОВИД-19 пациентите имаат некаков вид на орални проблеми како отечен јазик или улцерација во усната шуплина.

Се проценува дека помалку од 1 на 500 КОВИД-19 пациенти имаат “КОВИД јазик“.

Неговите главни симптоми се “влакнест премаз“ на јазикот кој може да биде бел или жолт и кој не може да се исчетка и присутни е импресија на забите на јазикот. Состојбата може да биде болна.