НОВА АМЕРИКАНСКА СТУДИЈА: Вакцинираните можат да носат и шират иста количина вирус како и невакцинираните 

Научниците ја анализирале количината на вируст, т.н. вирусно оптоварување, кај 869 пациенти во моментот на поставување на дијагнозата, вклучувајќи и 632 кои биле асимптоматски, пренесува агенцијата Ројтерс.

Вакцинираните лица треба да продолжат да носат заштитни маски за лице во јавност, бидејќи и натаму можат да носат, а можеби и да шират, исто толку вирус колку и невакцинираните лица, а за тоа да не се свесни, покажуваат податоци од нова американска студија.

Научниците ја анализирале количината на вируст, т.н. вирусно оптоварување, кај 869 пациенти во моментот на поставување на дијагнозата, вклучувајќи и 632 кои биле асимптоматски, пренесува агенцијата Ројтерс. Повеќето од инфекции биле предизивикани од многу заразната делта варијанта на коронавирусот.

Не се пронајдени статистички значајни разлики во просечното оптоварување помеѓу вакцинираните и невакцинираните лице, или помеѓу оние со или без симптоми, или помеѓу различни возрасни групи, пол или типови на вакцини, според извештајот објавен на стручниот портал medRxiv. Истражувањето се уште не поминало рецензија.