НОВА ПАНДЕМИЈА Е НЕИЗБЕЖНА: Лекарите откриваат како да се подготвите, а можеби и да ја спречите

Еве што стручњаците сметаат дека мораме да знаеме и да правиме за во иднина да можеме да превенираме пандемии и да го заштитиме своето здравје.

Пандемијата не научи многу за здравјето, а стручњаците велат дека можеме да се подготвуваме и за нови заразни болести.

Иако се согласува дека сме научиле многу за тоа како да се остане здрав и да се заштити, д-р Том Фриден, поранешен директор на Американскиот центар за контрола на болести, наведува дека еднакво стравува дека сега ќе дојдеме во фаза на занемарување кога забораваме на важните мерки за заштита кои помагаат при спречување на ширење на вирусот и пандемијата. Тој смета дека уште една пандемија е неизбежна бидејќи живееме во такво време и се помалку е потребно да некој вирус премине од животно на човек, па секоја година ризикот е се поголем. Дали ќе се држиме до навиките кои сега ги стекнавме, зависи од нас, но многу нешта зависат и од здравствениот систем, економијата, едукацијата.

Еве што стручњаците сметаат дека мораме да знаеме и да правиме за во иднина да можеме да превенираме пандемии и да го заштитиме своето здравје.

ЗАШТИТА НА ПРИРОДАТА

Превенцијата на пандемија значи и дека ни треба подобар систем на заштита на природата за таа да не ни врати поради негрижата, вели д-р Фриден. Според студиите, ризикот е поголем доколку се нарушат природните живеалишта на животните или, на пример, продажба на диви животни на пазарите. Шансите вирусот да се прошири од животните на човекот се исто така поголеми кога тие имаат слична ДНК или живеат во близина долго време. Размислувањето за заштита на природата е апсолутен приоритет и секој може да учествува.

ТРЕБА ДА СЕ РЕАГИРА НАВРЕМЕ И БРЗО

Заразните болести мора веднаш да се препознаат за да се превенира ширење. “Мојата група предложи цел што ја нарекуваме 7-1-7, а тоа значи да секоја поголема појава на вирусот мора да се открие во рок од 7 дена, да се пријави во рок од еден ден, а сите мерки за заштита мора да бидат вклучени во рок од 7 дена. Ова ќе овозможи работите брзо да се идентификуваат и исто толку брзо да се поправат“, објаснува д-р Фриден.

ПОДОБРУВАЊЕ НА КОМУНИКАЦИЈАТА

Лекарот наведува и дека денес постојат многу подобри алатки со чија помош лесно може да се открие заразна болест, но исто така во моментов сме и особено ранливи бидејќи нема доверба кога е во прашање комуникацијата меѓу владата и здравствениот систем.

“ЦДЦ буквално напиша книга за комуникација во јавното здравство во која се наведува дека е потребно да се биде брз, да се има докази, емпатија, да им давате практични совети на луѓето како да се заштитат себе си и семејството, но тоа не беше почитувано и страдавме поради тоа“, наведува д-р Фриден. Д- р Рошел Валенски, директорка на ЦДЦ, истакнува дека комуникацијата била предизвикувачка за време на пандемијата. “Мораме да носиме одлуки со нецелосни податоци во тешки времиња. Науката мора многу добро да се разбере пред да се донесе одлука“, додава таа.

БОРБА ПРОТИВ НЕТОЧНИ ИНФОРМАЦИИ

Постои изрека дека лагата може да помине половина од светот додека не се открие вистината, а на лекарите им било тешко да се носат и да борат против дезинформациите кои се ширеа побрзо и од омикрон, појаснува д-р Фриден. Неточните информации поврзани со пандемијата може да влијаат на мотивацијата на поединецот, она во што верува.

Некои социјални мрежи, апликации и слично лансираа информации кои ги натераа луѓето да не веруваат во многу проверени информации од здравствените организации во врска со коронавирусот или вакцинацијата. Да се разуверат пријателите и семејството во тие информации не е лесно, но може да се направи со малку вештина и емпатија.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СОПСТВЕНОТО ЗДРАВЈЕ

Овој чекор би бил клучен при превенцијата на појавата на сериозни болести и смртни случаи за време на пандемија, а Фриден смета дека една од главните причини зошто КОВИД-19 усмрти толку многу луѓе е токму затоа што нивниот организам веќе бил чувствителен.

Здравите навики кои ја поддржуваат работата на имунитетот навистина можат многу да направат за заштита на здравјето и животот. Користете ги лековите што ви ги дал вашиот лекар, јадете здрава храна и фрлете ги цигарите, советува лекарот. “Да се ​​биде здрав не значи дека треба да се откажете од работите што ги сакате, туку да разберете што е добро за вас и да ги правите токму тие работи што е можно почесто“, советува тој.