НОВА СТУДИЈА: Авокадото го намалува лошиот холестерол

До значајно намалување на нивото на ЛДЛ дошло по пет недели консумирање авокадо, секој ден.

Според резултатите на нова студија, консумирањето едно авокадо дневно може да помогне во одржување на нивото на ЛДЛ во границите на нормала. Имено, лицата со прекумерна телесна тежина и обезност кои внесувале едно авокадо дневно, имале пониски нивоа на ЛДЛ, познат уште и како “лош“ холестерол.

До значајно намалување на нивото на ЛДЛ дошло по пет недели консумирање авокадо. Исто така, воочено е и зголемување на нивото на антиоксидантот лутеин.

Зголеменото ниво на ЛДЛ е поврзано со создавање на атеросклерозен плак (наслаги) во крвните садови.

Треба да се спомене дека авокадото е богато со здрави масти, каротеноиди кои се важни за здравјето на очите, како и со други хранливи материи.