НОВА СТУДИЈА: Пет бактерии поврзани со агресивен рак на простата

Се смета дека ова откритие може да доведе до нови третмани на оваа болест. Сите бактерии биле анаеробни, што значи дека може да растат без присуство на кислород.

Британските научници идентификувале пет видови на бактерии кои се поврзани со агресивниот рак на простата. Се смета дека ова откритие може да доведе до нови третмани на оваа болест. Сите бактерии биле анаеробни, што значи дека може да растат без присуство на кислород.

За оваа студија објавена од страна на European Urology Oncology, научниците анализирале примероци од урина или ткиво од над 600 пациенти со или без рак на простата.

Ианку, од претходно се познати врските помеѓу инфекциите и ракот. Така на промер, присутноста на бактеријата Хеликобактер пилори во дигестивниот тракт може да доведе до развој на чир на желудникот и е поврзана со рак на желудникот, а некои вудови на ХПВ може да предизвикаат рак на грлото на матката.