Новата студија покажува дека политиката може да биде штетна за вашето здравје

Една петтина рече дека политиката ги натера да губат сон, да се чувствуваат уморни, депресивни или да создадат проблеми со семејството или пријателите.

Новата студија покажува дека политиката може да биде штетна за вашето здравје
Без разлика дали ја сакате дебатата или ја мразите поделеноста на денешната политика, можеби нема да бидете изненадени кога знаете дека сето тоа е лошо за вашето здравје.

Како што започнува примарната сезона, знаеме дека ова е само почеток на долгиот пат до Белата куќа.

И тука е проблемот со политиката – една неодамнешна студија открива дека сите анализи можат да влијаат на вашата емоционална стабилност и физичка благосостојба.

Тоа ги оптоварува односите и ги оптоварува поединците, нели? Мислам, многу луѓе велат дека над 50% рекле дека сметаат дека политиката е значаен извор на стрес. Многу од нив велат тоа влијае на нивниот сон, тоа влијае на нивните односи, тоа влијае на нивниот семеен живот“, рече Џозеф Рок, доктор по психологија на Клиниката во Кливленд.

Студијата опфатила анкети од 800 возрасни лица во САД. Голем процент од луѓето пријавиле стрес како резултат на политика.

Една петтина рече дека политиката ги натера да губат сон, да се чувствуваат уморни, депресивни или да создадат проблеми со семејството или пријателите.

Дури 30% од анкетираните рекле дека политиката предизвикува чувство на лутина, фрустрација, омраза, вина или ги натерала да даваат коментари за кои подоцна зажалиле.

Друго истражување завршено во 2019 година, исто така, покажа дека политиката ја намалува продуктивноста и моралот на работното место.

ПОВРЗАНО: Се повеќе луѓе зборуваат за политика на работното место – и тоа ја намалува продуктивноста и моралот

Еве ја препораката: направете паузи од политиката и наместо тоа, фокусирајте се на три работи што можете да ги контролирате:

1. Вашите мисли
2. Вашите одлуки
3. Вашите постапки

Клучот е да си дадете дозвола повремено да се проверувате од циклусот вести.

„Треба да се одмориме од тоа. Треба да бидете добро информиран граѓанин; не треба да ја знаете секоја работа што се случува затоа што е само премногу за асимилација и нè обзема“, рече Рок.

Еве го она што го правиме: докторот вели дека генерално сме сиромашни во препознавањето кога политиката може да ни го попречи патот на нашите односи. Она што се случува е, ние сме убедени дека сме во право и премногу се зафаќаме со она што се случува во нашите сопствени умови, не сакаме да видиме или да разбереме како другите луѓе би можеле да имаат различни мислења.