На пациентите кои се опоравиле од КОВИД-19 доволна им е една доза вакцина

Се препорачува оние, пациентите кои се опоравиле од коронавирусот, да се вакцинираат помеѓу три и шест месеци по инфекцијата.

Франција од викендов препорачува оние кои се опоравиле од коронавирусот, да примат само една доза вакцина, со што стана првата земја со таква препорака.

Сите три вакцини одобрени во Европската унија де цаваат во две дози во период од неколку недели. Клиничките истражувања покажале дека со тоа значајно се зајакнува имунитетот против коронавирусот.

Француската агенција за јавно здравство пред три дена објави дека сите оние лица кои се опоравиле од КОВИД-19, создаваат имунитет како да примиле вакцина, поради што е доволна само една доза.

Една доза вакцина игра улога на потсетување на нивниот имун систем како да се бори против КОВИД-19, сметаат француските здравствени власти.

Во еден од научните трудови е наведено дека оние кои се опоравиле од коронавирусот, а потоа примиле една доза вакцина, се во еднаква или дури во подобра ситуација отколку оние кои не биле болни, а примиле две дози од вакцината.

Се препорачува оние, пациентите кои се опоравиле од коронавирусот, да се вакцинираат помеѓу три и шест месеци по инфекцијата.

Во овој момент ниту една земја се уште не се произнесла по прашањето за една доза вакцина за оние кои се опоравиле од КОВИД-19.

Све американски истражувања сугерираат дека една доза вакцина би можела да биде доволна за поединците кои се опоравиле од КОВИД-19.

Во еден од научните трудови е наведено дека оние кои се опоравиле од коронавирусот, а потоа примиле една доза вакцина, се во еднаква или дури во подобра ситуација отколку оние кои не биле болни, а примиле две дози од вакцината.