Нус појави од задржување на урината и столицата во организмот

Задржувањето на столицата е особено опасно за организмот

Никогаш не треба да трпите ако имате потреба да обавите нужда. Кога ќе прочитате колку нус појави има, сигурни сме дека ќе престанете да го правите ова.

Што се случува во телото кога задржувате урина?

Болка

Луѓето кои редовно го игнорираат поривот за мокрење можат да почувствуваат болка во бешиката или бубрезите. Кога личноста конечно ќе стигне до тоалетот и самото мокрење може да биде болно. Тоа се случува затоа што мускулите на карлицата остануваат стегнати, па кога урината ќе се ослободи, доаѓа до карлични грчеви.

Инфекција на уринарните патишта

Во некои случаи задржувањето на урината прави да дојде до размножување на бактериите, па со самото тоа и до инфекции на уринарните патишта. Исто се случува и кога луѓето не пијат доволно течности – тогаш поверојатно е да се развие уринарна инфекција и ширење на бактериите низ уринарниот канал.

А што се случува кога ја задржувате столицата?

Се труете

Столицата патува од ректумот назад до дебелото црево, овозможувајќи и на водата од столицата повторно да се впие во телото. Јасно ви е дека тоа е непожелен гостин во цревата и дека затоа треба столицата што поскоро да се исфрли.

Ризикувате запек

Ако луѓето го игнорираат одењето во тоалет може да се развие запек. Нервите на ректумот можат да се оштетат. Во суштина вашиот мозок престанува да реагира на напон. Запекот погодува околу 4 милиони луѓе и може освен за непријатната надуеност да е причина и за појава на хемороиди

Веднаш на лекар

Во ретки случаи постои ризик од повраќање на фекалии. При  толкаво напрегање на цревата вашето тело не може да ја исфрли блокадата, заради што цревата се празнат во вид на болки и повраќање.

Ако ако ова ви се случува одвреме-навреме не е опасно, но никако не би требало да ви премине во навика.