Обемот на половината покажува дали ви се заканува ризик од деменција

Мислите дека обемот на половината е важен само кога купувате фармерки?!

Најновите предупредувања од докторите за врзани за препорачаниот обем на половината. Луѓето ширум светот се предупредуваат дека ако имаат поголем обем на половината од препорачаната се изложени на поголем ризик од деменција.

За жените ризикот е поголем ако обемот на половината е над 83 см, а кај мажите ако е поголем од 89.

Луѓето кои имаат обем над овие бројки се изложени на поголем ризик од деменција, па дури и тогаш ако на око не спаѓате меѓу дебелите лица.

Во студијата учествувале преку 870 илјади луѓе на возраст над 65 години, кога е утврдена врската меѓу обемот на половината и деменцијата.

Претходни истражувања востановиле дека дебелината го зголемува ризикот од деменција, но сега е прецизирано дека конкретно станува збор за маснотии и сало на стомакот. Повеќето луѓе во студијата биле следени повеќе од 6 години, а кај 13 отсто од нив е дијагностицирана деменција.