ОБЈАВЕНИ НОВИ ПОДАТОЦИ: Колку вакцините не штитат од тешки последици од омикрон?

Европската агенција за лекови (ЕМА) гиобјави најновите сознанија за ефикасноста на вакцините против омикрон варијантата на коронавирусот.

“Иако омикрон варијантата се покажува како позаразна во однос на другите варијанти на вирусот SARS-CoV-2, испитувањата од Јужна Африка, Обединетото Кралство и одредени земји членки на ЕУ укажуваат на помал ризик од хоспитализација по инфекција со омикрон варијантата“, наведуваат од Агенцијата.

“Врз основа на достапните и направени испитувања, во моментов се проценува дека омикрон варијаната претставува помеѓу една третина и половина од ризикот во однос на делта варијантата“, дополнуваат експертите.

Резултатите од неодамна објавените истражувања покажуваат дека ефективноста на вакцините против симптоматска болест е помала при омикрон инфекција, отколку со другите варијанти и дека ефикасноста слабее со текот на времето. Како резултат на тоа, повеќе вакцинирани луѓе веројатно ќе развијат болест предизвикана од варијантата омикрон.

“Меѓутоа, студии покажуваат и дека вакцинацијата се уште обезбедува високо ниво на заштита од тешка форма на болеста и хоспитализации поврзани со омикрон варијантата. Најновите докази, кои вклучуваат податоци за ефикасноста на вакцините во општа употреба (real-world data), исто така упатуваат на тоа дека лицата кои примиле бустер доза вакцина се подобро заштитени од лицата кои ја завршиле примарната вакцинација и не примиле бустер доза“, објави Агенцијата.

“Податоците од Јужна Африка покажуваат дека лицата кои примиле две дози вакцина против КОВИД-19 имаат до 70% заштита од хоспитализација. Слични податоци од Обединетото Кралство покажуваат дека, иако заштитата опаѓа неколку месеци по вакцинацијата, заштитата од хоспитализација повторно се зголемува на 90% по бустер дозата“, велат стручњаците.

ЕМА ќе продолжи да ги проценува податоците за ефикасноста на вакцините и сериозноста на болеста, како и податоците поврзани за присутните варијанти и природната изложеност на омикрон, кога овие податоци ќе станат достапни. Исходот од овие проценки може да влијае на идните стратегии за вакцинација што ги препорачуваат стручњаците.