Обликот на столицата зборува за многу болести, а најмногу бојата!

Постојат различни начини да откриете дали е сè во ред со вашето здравје.

Еден од поуверливите начини да си го проверите здравјето е анализата на столицата, тоа е воедно и најадкетватниот метод. При тоа не мислиме на лабораториска анализа, туку на мал поглед на столицата после обавена нужда. Можеби ова ќе ви падне тешко, но уште потешка може да биде сериозната болест. Што мирисот, величината, обликот и бојата зборуваат за здравјето на организмот?! Како што веќе наведовме столицата и нејзините обележја можат многу да откријат за состојбата на организмот.

Облик на столицата

Карактеристични се овие 4 облика, а секој „носи“ посебна порака од вашиот организам и на што треба да посветите внимание:

  1. Столицата во тврди парчиња најчесто е одраз на прехрана сиромашна со влакна, а упатува на тоа дека останала предолго задржана во дебелото црево. Затоа треба да го зголемите внесот на влакна кои го поттикнуваат варењето.
  2. Волуминозна или грутчеста столица најчесто упатува на опстипација и дехидратација. Прехраната во овој случај е важно да се урамнотежи со растителни влакна, да се зголеми телесната активност и внесот на течности.
  3. Столицата во меки парчиња упатува на потребата за прочистување на цревата со течност и поздрава исхрана, но ваквата зачестена столица се смета за блага дијареја и може да биде знак за болести на цревата.
  4. Воденестата столица најмалку се задржува во цревата, т.е. пребрзо поминува низ дигестивниот тракт. Доколку потрае предолго бара лекарски преглед.

Можеби не е пријатно, но обавезно погледнете што и во каков облик исфрлате од себе, сигурно нема да ви наштети ако погледнете.

Величина на столицата

Малата и тврда столица е резултат на консумирање храна со мало количество влакна. Освен бојата на столицата кај ракот на дебело црево, токму ова може да биде еден од показателите. Освен тоа ќе се појавува и запек и големо напрегање за време на обавувањето на големата нужда.

Боја на столицата

Бојата многу зависи од храната затоа што може да поприми пигменти. Нормалната боја би требало да биде кафеава. Црвената е мошне загрижувачка заради можното присутно крвавење заради хемороиди, дивертикулози или рак на дебелото црево. Пред да почнете да паничите размислете и дали сте јаделе цвекло или некоја друга многу црвена храна. Белата столица е знак за мала апсорпција или рак на панкреасот, но и последица на слуз во столицата како знак дека цревата се изиритирани. Црната столица е знак за крвавење од горниот дигестивен тракт, како и претерана консумација на месо и железо.

Мирис на столицата

Исклучително непријатен мирис на столицата може да предизвикаат ракот на панкреас, панкреатитисот, цистичната фиброза, Кроновата болест, како и инфекциите со паразити. Ова, исто така, мошне зависи и од вашата прехрана во текот на денот.