ОБРНЕТЕ ВНИМАНИЕ! Речиси сите пациенти со напреднат стадиум на рак го имаат овој симптом

Колку долго трае, степенот на сериозност и колку често може да го имате, се разликува од лице до лице.

Ракот е малигна болест која, за жал, долго време останува незабележана. За жал, отсуството на рано пријавување на симптомите значајно ја влошуваат прогнозата за ракот. Извештаите наведуваат дека повеќето пациенти на кои им е дијагностициран рак во напредна фаза го пријавуваат истиот симптом. Станува збор за замор.

“Заморот е чувство на недостаток на енергија и неможност да се извршуваат работите со вообичаено темпо. Тоа може да влијае врз вас физички, ментално и емоционално“, велат експертите од Американското онколошко здружение.

Онколошките пациенти обично го опишуваат овој симптом како постојано чувство на екстремен замор што не поминува по одмор, а го пријавуваат повеќето заболени. Колку долго трае, степенот на сериозност и колку често може да го имате, варира од личност до личност.

ЗАМОР

Ова се симптомите што може да ги имате ако имате замор поврзан со рак:

 • Недостаток на енергија – едноставно сакате да останете во кревет цел ден

 • Чувство дека едноставно не можете да направите многу

 • Проблеми со спиењето – несоница или нарушување на спиењето

 • Тешко ви е да се разбудите

 • Анксиозност, тага или депресија

 • Болка во мускулите – тешко ви е да се качите по скали или да препешачите  кратки растојанија

 • Губење на здив по извршување на мали задачи, како што се туширање или местење на креветот

 • Отежната концентрација, дури и само гледајќи телевизија или да разговарате со пријател

 • Тешко ви е да размислувате јасно или да донесувате одлуки

 • Губите интерес за работите во кои обично уживате

 • Негативни чувства за себе и за другите

ЗОШТО СЕ ПОВРЗАНИ КАРЦИНОМОТ И ЗАМОРОТ?

Ракот кој влијае на нивото на хормоните може да предизвика замор, а тоа може да биде последица на карцином на дојка или на простата.

Исто така,карциномот ги користи хранливите материи на вашето тело за да расте и да напредува, така што тие хранливи материи повеќе не го обновуваат вашето тело. Оваа “кражба на хранливи материи“ може да поттикне да се чувствувате исклучително уморни.

Луѓето со напреднат стадиум на рак имаат поголема веројатност да доживеат замор отколку оние со порана фаза. Ова може да биде затоа што во телото има повеќе канцерогени клетки, така што самиот рак предизвикува да се чувствувате уморни. Можете исто така да:

 • Имаат губење на апетит

 • Да бидат помалку активни

Некои форми на рак формираат супстанции наречени цитокини. Цитокините се група на протеини во телото кои играат важна улога во зајакнувањето на имуниот систем, а тие можат да предизвикаат замор.

Другите видови на рак, од друга страна, произведуваат токсични материи кои ги спречуваат клетките да создаваат хемикалии во телото. Некои од овие хемикалии вклучуваат калиум или калциум. Тие се важни за одржување на работата на мускулите и срцето, така што може да се чувствувате поспани и уморни ако нивното ниво е ниско.

Ракот на белите дробови може да предизвика отежнато дишење и поради тоа може да се чувствувате уморни. Насобраната течност во стомакот може да направи да се чувствувате уморни. Тоа е затоа што не можете да дишете правилно.

Останати симптоми на рак на кои треба да обрнете внимание

 • Ненадејно и необјаснето губење на тежината
 • Покачена температура
 • Болки
 • Невообичаени промени на кожата
 • Промени во варењето
 • Краток здив
 • Невообичаено крварење
 • Јазол
 • Отежнато голтање
 • Упорна кашлица
 • Жиговина
 • Болка во стомакот и депресија