Одбегнете ја замката на дебелеење: Ова треба да го броите, а не се калории!

Водени од желбата за совршен изглед, добра линија и помалку килограми често ни се случува да западнеме во замката на броење калории.

Но она што всушност би требало да го броиме, а ќе донесе резултати – помалку бројки на вагата, е следново:

– 7 часа спиење. Помалку сон значи и поголема потреба за храна, забавен метаболизам, а и недостатокот на сон влијае на работата на хормоните.

– 8 чаши вода дневно затоа што ќе го хидрираат организмот. Доколку не внесувате доволно течности метаболизмот се забавува и потешко слабеете.

– 2 порции овошје и зеленчук дневно затоа што е богато со влакна, витамини и минерали и ќе имате чувство на ситост. Со здрав оброк ќе имате и помала потреба за нездрава брза храна.

– На секој час станувајте, ова важи доколку работата ви е врзана за столче. Едно станување и растегнување на мускулите ќе има подобро и поголемо влијание од броењето калории.